Grave

Burgemeester Roolvink: ‘Iedere inbraak is er één teveel’

Graafse (91) leeft in angst na woninginbraak

Door Annelies Graafsma

GRAVE - "Het ergste is de angst", zegt de 91-jarige inwoonster van Grave, na een inbraak in haar woning. Op haar verjaardag brengt haar zoon haar thuis na een gezellige dag uit. Ze hebben het niet meteen in de gaten, maar er blijkt aan de achterkant van de woning ingebroken te zijn. Het was donker in huis omdat ze in de ochtend al was vertrokken. Er is van alles weg, wat precies weet ze niet, in ieder geval sieraden. Door de commotie valt het slachtoffer de volgende dag en wordt ze met een zware hersenschudding in het ziekenhuis opgenomen.

Het slachtoffer is er één, maar neemt het aantal inbraken ook toe in de gemeente Grave? De gemeente Grave hoort bij de onveilige gemeenten van Nederland (90ste plaats, misdaadmonitor 2019 AD, red.). Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert horen bij de veiligere gemeenten van Nederland. En dan de inbraken. In Boxmeer en Cuijk was in 2019 een daling te zien. De Gelderlander meldde deze week dat Boxmeer van 97 naar 70 inbraken ging en Cuijk van 74 naar 55. In Grave bleef het aantal woninginbraken met 33 stabiel. Autokraken en vernielingen (zoals autobranden) namen in 2019 in Grave flink toe; de hoge plaats in de ranglijst is hieraan toe te schrijven.

Burgemeester Roolvink, portefeuillehouder Veiligheid: “Iedere inbraak is er één teveel, het heeft enorme impact als het je overkomt. Ik praat met mensen vaak over wat je moet doen om inbraak te voorkomen. Voorlichting vind ik van belang. We doen mee met de ‘witte voetjes’-acties, door de wijken lopen en kijken of er ramen en deuren openstaan. Soms staat er een laptop op tafel die zomaar mee te nemen is. Het inwonerspanel gaf in april 2019 een 7,5 voor het veiligheidsgevoel. We hebben wel wat te doen, maar ik ben met dit cijfer wel tevreden”.

Winkeldiefstallen
Op dit moment speelt vooral het probleem van de winkeldiefstallen in Grave. Een aantal ondernemers in de gemeente Grave ervaart overlast of heeft overlast ervaren van een kleine groep kansloze asielzoekers uit veilige landen. Vanuit het Ministerie van Veiligheid en Justitie wordt daarom hulp geboden. Op 17 maart is in het gemeentehuis een openbare vergadering over een plan van aanpak. Ketenmariniers ondersteunen de gemeente bij het ontwikkelen van een integrale aanpak van de overlast.

Het 91-jarige slachtoffer voelt zich intussen niet meer of nog niet veilig in haar huis. “Ik ben mijn vrijheid kwijt”, zegt ze. “Ik krijg nu steun van de kinderen. Ik durf nog niet alleen te slapen. Ik was nooit bang: mijn buurtje was altijd veilig, het zal moeten slijten”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties