Schaijk

Trainer Henk van der Zanden vertelt over beginfase

De opkomst van het

damesvoetbal in Schaijk

Door De redactie

Lange tijd is de voetbalvereniging een echte mannenwereld. Medio jaren zeventig komt daar verandering in bij DAW. Met enige voorzichtigheid staat het bestuur toe dat er een damesafdeling binnen de club komt. Henk van der Zanden, trainer van het eerste uur, vertelt over die periode.

Henk van der Zanden.

Van der Zanden weet nog goed dat het bestuur in 1977 heel sceptisch stond tegenover het verzoek van een aantal handbaldames om bij DAW te komen voetballen. “Ze wilden die ontwikkeling niet tegenhouden, maar ook zeker niet stimuleren”, zegt hij. “Ik ben destijds gevraagd om het een en ander mee op te zetten.”
Om te beginnen en de smaak te pakken te krijgen trainen de dames eerst twee maanden bij DAW. “Alles was nieuw en de vrouwen wilden kijken wat voetballen precies inhield”, legt hij uit. “Dus negen weken lang, twee keer per week, stonden we op het trainingsveld. Daarna vond de eerste competitiewedstrijd plaats. We konden met twee elftallen starten. Het leeftijdsverschil was enorm. De jongste was elf, de oudste tweeëndertig. Maar dat deerde niet. Iedereen die wilde voetballen kon en mocht meedoen. Er waren nog geen speciale meisjesteams in de jeugd. Gelukkig is dat door de jaren heen flink verbeterd.”

Acceptatie
De dames hebben er zin in en gaan flink aan de slag. Niet alleen op het veld, maar ook in en rondom de vereniging. “De taak voor acceptatie lag bij de speelsters zelf”, vertelt Van der Zanden. “Zij moesten ervoor zorgen dat ze echt onderdeel van de club zouden worden. Dat is heel goed gegaan. De dames stonden vanaf het begin overal klaar om hun steentje bij te dragen. Dat bleef niet onopgemerkt. Zo werden ze vrij snel lid van de DAW-familie, terwijl het voorheen toch puur een mannenwereld was.”

Kampioenschap
Van der Zanden is de eerste trainer van de dames. In zijn tijd heeft hij van alles meegemaakt. Een hoogtepunt is toch wel het eerste kampioenschap in het seizoen '80/'81. “Ik was hoofdleider en trainer”, gaat hij verder. “Als man stap je echter niet zomaar een kleedlokaal in waar een damesteam zit. Daarom ben ik direct op zoek gegaan naar iemand die me kon helpen in de begeleiding. Ik kwam vrij snel uit bij Johanna van Mun, meteen na de eerste wedstrijd heb ik haar gevraagd. Zij heeft heel veel betekend voor het dameselftal. Na mijn vertrek vervulde zij nog lange tijd een belangrijke rol binnen het elftal.”
Na zeven jaar houdt Van der Zanden het voor gezien. “Het was mooi geweest”, vindt hij. “Ik had nog heel veel andere taken binnen de club en het damesvoetbal stond op de rit. We waren net gepromoveerd naar de regioklasse. Dat was een goed moment om te stoppen en het stokje over te dragen.”

DAW-familie
Een paar jaar later leest Van der Zanden een interview in de krant met Ad Brouwers, de toenmalige voorzitter van DAW. Die laat het volgende optekenen: 'Dat we het damesvoetbal niet gestimuleerd hebben was ten onrechte. Want de dames maken volledig deel uit van de DAW-familie. Ze zijn niet meer weg te denken. De damesafdeling is erg actief en voegt veel toe aan onze voetbalvereniging.' “Dat vond ik heel erg mooi om te lezen”, vertelt Van der Zanden. “Een kroon op je werk. Nu zijn de dames bij DAW niet meer weg te denken.”

Beleving
Omdat Van der Zanden zich altijd flink voor DAW heeft ingezet, weet hij veel over de verschillende aspecten van het voetbal en het verenigingsleven. Het meest bijzondere vindt hij het verschil in beleving tussen mannen vrouwen. “Als het gezelligheid is wat je wil dan moet je naar de dames. Die doen veel meer samen. Mannen zijn prestatiegerichter, terwijl bij de dames het plezier voorop staat. Mannen zijn ook veel directer. Als er in het dameselftal iets besproken moest worden, was ik altijd wat voorzichtiger en lette ik goed op mijn woorden. Ze ondernemen veel meer dingen samen en zijn daarom echt een team. Je krijgt van de dames ook veel meer waardering voor het werk dat je doet.”
Op een vervelend seizoen na in '93/'94, laat de Schaijkse voetbalvereniging sinds 1977 elk jaar minimaal één dameselftal uitkomen in competitieverband. Vaak zelfs meerdere. Tegenwoordig kent ook de jeugdafdeling voor bijna elke leeftijdscategorie een eigen meisjesteam. “Het is nu heel stabiel. Omdat ook in de jeugd veel aandacht is voor meisjesvoetbal, is de doorstroming gewaarborgd en zie ik de damesafdeling niet meer in problemen komen.”

Trainer Henk van der Zanden (links) viert in 1981 samen met zijn dameselftal het eerste kampioenschap.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties