Schaijk

Biggetjes knuffelen

Schaijkse Sven Hendriks geeft

spreekbeurt in varkensstal

Door Paul Verstegen

SCHAIJK - Sven Hendriks (9) uit Schaijk is heel enthousiast over varkens, dus hield hij er een spreekbeurt over in zijn klas. De leerling van basisschool De Regenboog wist heel veel te vertellen. Maar hoe breng je nu over hoe leuk, nieuwsgierig en intelligent varkens eigenlijk zijn? Nou, dan nodig je de klas toch uit voor een rondleiding op het vleesvarkensbedrijf van je ouders zodat iedereen kan zien hoe de dieren leven.

Scholieren Regenboog nemen een kijkje op het vleesvarkensbedrijf van de familie Hendriks.

Vrijdag 6 juni fietsen de klasgenoten van Sven 's middags van De Regenboog naar de Middelstraat, waar het bedrijf van zijn ouders staat. Daar worden de kinderen opgevangen door Boer Theo en zijn vrouw. Na een korte uitleg wordt de groep in tweeën gesplitst. De eerste groep krijgt informatiefilmpjes te zien, terwijl de tweede groep zich mag verkleden om een kijkje in de varkensstal te nemen. “We lijken wel maanmannetjes”, roept een van de kinderen zodra iedereen zijn witte overall aan heeft.
Eenmaal in de stal krijgen de scholieren eerst uitleg over het voedingssysteem, dat volledig geautomatiseerd is. Alle dieren krijgen elke dag precies de juiste maaltijd voorgeschoteld. Aan de hand van een goedgevulde emmer voer toont Boer Theo hoeveel een varken moet eten om één kilo vlees te produceren. Dat is meer dan twee keer zo veel. Ook geeft hij een korte beschrijving over het toedienen van medicijnen.

 

Daarna is het tijd om bij de varkens te gaan kijken. Eerst naar de biggetjes van een paar weken oud. Die schrikken zich lam als de groep kinderen binnenkomt, maar ook de scholieren moeten even hun angst overwinnen. Toch komt al snel de nieuwsgierige aard boven van zowel de biggetjes als de kinderen. Zeker wanneer enkele leerlingen voer in hun hand pakken, komen enkele beestjes poolshoogte nemen en laten ze zich graag aaien.

Aan al het geknuffel komt een eind wanneer de groep in het volgende hok gaat kijken. Die varkens zijn een paar weken ouder, stukken groter en maken meer herrie. Dit maakt flink indruk op de leerlingen. Nog een paar hokken verder zitten de dieren die bijna volgroeid zijn. Daar worden de kinderen wel even stil van.

 

Luchtwasser
De laatste stop is de luchtwasser aan de achterkant van de stal. Het was een aantal scholieren al opgevallen dat de geur in de stal veel doordringender is dan buiten, waar je zo goed als niks ruikt van de varkens. Dat is te danken aan de luchtwasser die geur, stof en ammoniak filtert zodat de omgeving geen last heeft van het bedrijf. De kinderen mogen ruiken in de kamer met onbehandelde lucht en in de kamer met behandelde lucht. Een wereld van verschil.

 

Als de rondleiding erop zit loopt de groep terug naar het startpunt, waar de andere helft van de klas ongeduldig zit te wachten om ook een kijkje te nemen bij de varkens. Zodra ook zij allemaal een overall aan hebben, duiken ze met Boer Theo de stal in om meer te leren. Het groepje dat achterblijft stort zich op een nestje net geboren kittens en knuffelt nog even verder.

 

Scholieren Regenboog nemen een kijkje op het vleesvarkensbedrijf van de familie Hendriks.

Scholieren Regenboog nemen een kijkje op het vleesvarkensbedrijf van de familie Hendriks.

Scholieren Regenboog nemen een kijkje op het vleesvarkensbedrijf van de familie Hendriks.

Scholieren Regenboog nemen een kijkje op het vleesvarkensbedrijf van de familie Hendriks.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties