Reek

Dorpelingen luiden gezamenlijk nieuwe jaar in

Reek explodeert

Door Paul Verstegen

REEK - In Reek is het idee ontstaan om met z'n allen samen het nieuwe jaar in te luiden. De bedoeling is om op nieuwjaarsavond om 0.30 uur te verzamelen op het parkeerterrein bij De Rekelhof aan De Scheenen. Daar kan iedereen elkaar het beste wensen voor 2015. Vervolgens wordt nogmaals afgeteld en gezamenlijk genoten van het siervuurwerk. Dit alles onder de noemer Reek explodeert.

Initiatiefnemers Maurits Raijmakers, Niek van Heck, Tom Verstegen en Frank Ariëns lopen al langere tijd rond met het idee. “Elke jaarwisseling zie je her en der kleine groepjes op straat staan”, vertelt Maurits. “Het is veel leuker om dat op één locatie te regelen, dat je allemaal bij elkaar komt. Daarbij staat de gezelligheid centraal.”
De groep heeft bewust gekozen om pas om half een 's nachts samen te komen. Tom: “Je kunt dan eerst thuis met je vrienden en familie de nieuwjaarsgroet uitwisselen. Dan heeft iedereen de tijd om rustig op z'n gemak naar de centrale plek te komen. Daar doen we de jaarwisseling met z'n allen nog eens dunnetjes over.”

Siervuurwerk
Nadat iedereen onderling de beste wensen heeft uitgewisseld, is het tijd voor vuurwerk. Volgens de groep is dat pas mooi wanneer het groot en spectaculair is. “Niet van de knaltroep”, zegt Niek, “maar prachtig siervuurwerk. Dat schieten we de lucht in ter bevestiging dat het nieuwe jaar is begonnen.”
Daarbij staat de veiligheid voorop. “Uiteraard schaffen we alleen toegestaan consumentenvuurwerk aan via officiële verkooppunten”, licht Maurits toe. “We steken het vuurwerk af op een veilige afstand van minimaal vijftig meter van het publiek. Een ander voordeel is dat de overlast in het dorp deels beperkt wordt door op een centrale plek te verzamelen. Vooral eigenaren van huisdieren die bang zijn van harde knallen hebben daar baat bij. Verder heb je ook minder rotzooi op straat.”

Vrijwillige bijdrage
Maar vuurwerk kopen kost geld. Om dat bij elkaar te krijgen gaat de groep zaterdag 6 december tussen 17 en 20 uur met een aantal vrijwilligers langs de deuren. Mensen kunnen een vrijwillige donatie geven voor nieuwjaarsavond. “Als we nu van iedere Reekenaar twee euro krijgen dan hebben we straks een prachtige show”, rekent Tom voor. “Maar iedereen mag zelf weten wat hij geeft, alle beetjes zijn welkom. Veel mensen willen niet veel uitgeven aan vuurwerk. Dan is dit een mooie oplossing.”
De initiatiefnemers zijn ook aanwezig op de Dickens-kerstmarkt bij Het Wapen van Reek op zondag 14 december. “Dat is voor mensen die komende zaterdag niet thuis zijn of vinden dat ze te weinig gedoneerd hebben”, lacht Niek. “Wij denken dat het heel gezellig wordt. We hebben louter positieve reacties ontvangen. De inwoners van Reek vinden het een heel leuk idee. Dus ik hoop dat ze 1 januari om half een 's nachts ook naar de ontmoetingsplek komen om de rest van het dorp een gelukkig nieuwjaar te wensen.”

Er moet een verbod komen op het afsteken van vuurwerk door particulieren.

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 627 keer gestemd.

|Doorsturen

Ellie van der Maazen Blondé

2014-12-06 15:14:03

Superleuk initiatief !!!  Succes, veel plezier en toy toy voor een goede afloop............... 

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties