Grave

Honderd jaar De Mertbloazers wordt op 4 juli gevierd

'We spelen nog steeds

op trommels en toeters'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Grave is een stad waar muzikaal talent zo logisch is als zand in een woestijn. Waar het strooien met noten niet tot de maand december beperkt blijft. Waar elke gelegenheid wordt benut om muziek te laten horen. Van uitbundige feesten tot een ingetogen begrafenis. Grave is muziek. Neem de Mertbloazers. Op 4 juli vieren ze hun eerste eeuwfeest.

Honderd jaar De Mertbloazers wordt op 4 juli gevierd.

Rond 1840 vermeldde een programma van de Graafse Sociëteit “Tot Nut ende Vermaeck” al “enige muziekminnende Gravenaren die de muzikale kunst beoefenden”. Op 11 januari 1845 zag het muziekgezelschap “Harmonie” het levenslicht. Werd die oorspronkelijk bevolkt door “de Notabelsten der ingezetenen”, het enthousiasme onder de bevolking was er niet minder om. Maar, zoals het wel vaker in het leven gaat, bleef niet iedereen tevreden en werd de “Nieuwe Harmonie”opgericht, zodat er twee gezelschappen waren. Met uiteraard de nodige rivaliteit. In 1945 was de tijd rijp voor een fusie.

 

“In 1914 wilde een aantal muzikanten zich wat meer naar buiten manifesteren. Ze wilden ook wat vrolijker muziek maken”, vertelt de leider van de Mertbloazers, Ermerd van der Burgt. “Ze kwamen uit beide gezelschappen en de verstrengeling was compleet. Na de eerste historische bijeenkomst bij Jan Snert in de wei, was het Kapelleke een feit. Ze waren actief bij allerlei gebeurtenissen en, vooral, feesten. Ze speelden bij de intocht van Sinterklaas, maar waren er bij een ijsperiode als de kippen bij om ook op plassen en vaarten van muzikale vrolijkheid te getuigen. Ach, vul maar iets van een feest in en ze waren er. Ze voelden dit als ontspannende optredens, maar bleven lid van een harmonie om ook op de kiosk heel andere muziek te spelen”.

 

Dipje
Een dipje was het intrekken van hun “vergunning tot rondgang”, Maar, Cees van Lier en Toon van Kuppeveld, beroemde namen uit de geschiedenis van de Graafse Muziek Kapel, zorgden ervoor dat er toch weer een groep enthousiaste mensen het gezelschap op de been hield. In 1954 trok men in boerenkiel met pet en rode zakdoek muzikaal ten carnaval en de boerenkapel de Mertbloazers was geboren. Voor de oudere lezers de namen. Marinus Roelofs, Toon Siebers, Tien van der Venne, Jo van Haren, Tonnie van de Rijdt, Wout van Kempen, Toon Opsteegh, Guus Koninkx, Cor, Martien en Toon Veekens, Hemke en Bert van den Broek, Jan Roelofs en Jo Wilbers. Jan van Kempen was vaandeldrager. Een zeer vrolijk gezelschap, onder leiding van Heintje Veekens, dat in de Graafse cafés meer dan welkom was. De Wals van Liefde, Lena met zang en de Peerdepittepiemel, eerder door Gerrit Tillemans uit Duisland als bladmuziek meegenomen, zouden voor altijd in de Graafse harten blijven leven en worden tot de dag van vandaag uit volle borst meegezongen. Archivaris van de Mertbloazers, Ben Verhaaren, heeft zijn huis vol liggen met officiële papieren en historische affiches. Hij is zelf al meer dan 50 jaar lid.

 

Muzikale geweten
Ermerd van der Burgt, het muzikale geweten van de huidige Mertbloazers, vindt de doelstelling nog onveranderd. “We spelen nog steeds op trommels en toeters. We zijn nog steeds bij alle feesten te vinden. We zijn de vaste begeleidingsgroep van de Prinsen van Pothuusburg, spelen op Pronkzittingen en dweilen met de Prins en zijn gevolg van feesttempel naar feesttempel. Mensen horen ons ook op Koninginnedag, tijdens de Pinksterfeesten op het Maasplein, en ook tijdens het groots Ballonfestival straks op 15 en 16 september. Omdat de meeste Mertbloazers ook lid van de Harmonie Stad Grave zijn, leidt dat soms tot supersnelle verkleedpartijen. Harrie Reffeltrath: “Bij Koningsdag spelen we met de Harmonie bij het officiële gedeelte bij het Stadhuis. Daarna is het snel verkleden om als Mertbloazer verder te gaan. We zijn er altijd wel bij als er in Grave een feest is, en zijn dan niet te beroerd om als laatsten de deur op slot te doen. We hebben een geweldige groep met een speciale klik, die ervoor zorgt dat de meeste leden van de Mertbloazers al tientallen jaren lid zijn. We zijn herkenbaar aan ons geluid”.

Ermerd: “We hebben ons inmiddels ontwikkeld tot een all round band. We spelen naast feestmuziek ook bigband, Zuid-Amerikaans, Nederlandstalig, dansmuziek en natuurlijk de gouwe ouwe als Lena met dans”. Het repertoire bestaat uit ruim 100 nummers, waaronder een rock ’n roll sessie met Fred van Geenen als Elvis Presley. “We hebben een elektrische piano en beschikken over een eigen geluidsinstallatie”, meldt een enthousiaste Ermerd, met enige trots.

 

Jubileum
“Op 4 juli vieren we ons 100-jarig bestaan. Geen receptie, maar met een daverend feest in de grote tent op Bekaf, waar we ook de laatste jaren vlak voor het Smartlappenfestival op de Graafse avond hebben opgetreden. We willen een avond voor de hele Graafse bevolking. Voor al die mensen waar we jarenlang voor gespeeld en gezongen hebben. We hebben als extra cadeau een optreden van de Mambo Beach band, een groep die ontstaan is uit de Marinierskapel en dus uit topmusici bestaat. Het is een band die garant staat voor spektakel, schitterend gekleed, met niet te evenaren muzikale hoogstandjes en humor. Over humor gesproken, ook de bekende entertainer/zanger Wibo Westra zal optreden. Deze avond voor Grave begint om 20.30 uur en de entree is gratis”.


Kortom, een avond om naar uit te kijken. En het cadeau voor de Mertbloazers? Een stampvolle tent.

 

De Mertbloazers in 1957.

De Mertbloazers in 1980 bij de kanonnen aan de Maas.

De Carnavalsmis van 1992 in de Elisabeth.

De Mertbloazers in 1965 onder leiding van Cees van Lier.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties