Velp

Het nieuwe doel van Jeroen Meurs uit Velp

Van keeperstalent tot goalgetter

Door Sergio Boutkan

VELP - Zeven jaar lang leek hij voorbestemd om de nieuwe keeper te worden van PSV, maar vanwege een ernstige schouderblessure op zijn veertiende werd deze droom wreed verstoord. Weg carrière onder de lat. Maar Jeroen Meurs liet zich niet uit het veld slaan, letterlijk en figuurlijk niet. De sportman uit Velp knokte zich terug, en hoe! Het voormalige keeperstalent blijkt namelijk ook een uitstekende veldspeler te zijn, een spits met een neusje voor de goal. Onlangs tekende de inmiddels achttienjarige aanvaller zijn eerste profcontract bij De Graafschap. In Arena vertelt Jeroen zijn opzienbarende verhaal. "Ik ga er vol voor en kan elke tegenslag aan."

Jeroen Meurs zet zo'n dertien jaar geleden zijn eerste stappen op het voetbalveld bij de F'jes van SCV '58, de club waar zijn moeder Corina op dat moment trainer is en waar ook zijn oudere broer Maarten speelt. "Ze hadden geen keeper en ik vond het wel leuk om in het doel te gaan staan", vertelt Jeroen, die na anderhalf jaar net als zijn broer overstapt naar GVV '57. Al snel blijkt dat het keepen Jeroen erg goed af gaat. "Mijn vader adviseerde me daarom naar een keepersschool te gaan, zodat ik meer zou leren. Daar kreeg ik training van onder anderen Raymond Vissers, keeperstrainer van PSV. Hij regelde vervolgens een stage voor mij in Eindhoven. Dat ging goed en ik mocht blijven."

Zeven seizoenen lang maakt Jeroen deel uit van de jeugdopleiding van de Eindhovense topclub, toewerkend naar het ultieme doel: de opvolger worden van de Braziliaan Heurelho Gomes als keeper van PSV 1. Op zijn veertiende slaat het noodlot echter toe. "Ik kwam na een duik ongelukkig terecht waardoor mijn schouder uit de kom schoot. De schouder is in het ziekenhuis teruggezet en na vier maanden hersteltraining kreeg ik te horen dat ik weer het veld op mocht. Maar bij de eerste de beste duik klapte mijn schouder er weer uit."
Weer terug in het ziekenhuis krijgt Jeroen een mokerslag te verduren. Keepen op hoog niveau zit er voor het talent niet meer in, stellen de artsen, en voor een operatie is hij nog te jong. "Ik herinner me die mededeling nog als de dag van vandaag. Mijn droom spatte uiteen en ik dacht: nu houdt het op. Dat was echt een enorm zware klap."

'Veel vertrouwen'
Vader Eric gelooft echter ook in de kwaliteiten van zijn zoon als veldspeler. Hij pept Jeroen op en zegt dat hij niet moet opgeven. "Mijn vader heeft altijd veel vertrouwen in mij gehad en heeft mij, net als mijn moeder en broer, altijd gesteund. Ik kan me niet herinneren dat hij ooit één training of wedstrijd van mij heeft gemist."

Van UDI '19 naar NEC
Jeroen besluit niet bij de pakken neer te zitten en gaat het als veldspeler proberen. "Ik had geen idee hoe goed ik was. Bij PSV merkte ik natuurlijk wel dat ik een balletje kon trappen, maar dat ik echt talent had wist ik niet."
Net vijftien jaar geworden, meldt Jeroen zich aan bij UDI '19. "Ik moest daar in de B2 beginnen. 'We moeten je eerst leren voetballen' zeiden ze tegen me, haha." Jeroen blijkt een razendsnelle leerling, want de voormalige keeper weet als spits(!) aan de lopende band het net te vinden. In zijn tweede seizoen, inmiddels spelend in de B1, trekt hij deze lijn door. "Die jongen kan wel wat, zagen ze bij UDI en ik mocht elke vrijdag meetrainen met het eerste." Op zijn zestiende maakt Jeroen zijn debuut in de hoofdmacht van de Udense hoofdklasser en wekt hij als veelscorende aanvaller de interesse van de scouts van profclub NEC. Hij vertrekt naar Nijmegen en speelt daar als spits twee jaar in de A-junioren. "Ik heb bij NEC twee hele leuke seizoenen gehad, met goede trainers van wie ik veel heb geleerd." Aan het einde van het seizoen, wanneer de Nijmeegse club degradeert naar de Jupiler League en in complete staat van chaos verkeert, krijgt Jeroen te horen dat er geen plek meer voor hem is bij NEC.

De Graafschap
De speler werkt vervolgens een stage af bij de Doetinchemse BVO De Graafschap en laat daar een goede indruk achter door onder meer twee keer te scoren in een testwedstrijd. Het levert hem een eenjarig contract op. Op 28 juni, tijdens het eerste duel van De Graafschap ter voorbereiding op het nieuwe seizoen, geeft Jeroen direct zijn visitekaartje als goalgetter af door driemaal raak te schieten. "Een mooie binnenkomer natuurlijk. Een spits wordt afgerekend op zijn doelpunten, dus dan kun je maar beter gelijk laten zien dat je ze erin kunt schieten", klinkt het zelfverzekerd.

'Heel speciaal'
Tot je veertiende worden opgeleid als keeper, maar op je achttiende doorbreken als spits bij profclub De Graafschap... De sportieve carrière van Jeroen Meurs uit Velp heeft een wel heel bijzondere wending genomen. Uniek in de voetbalwereld, voor zover bekend. "Het is inderdaad heel speciaal, ik heb ook nog nooit eerder zoiets gehoord", zegt Jeroen, die zich wel eens afvraagt waar hij had gestaan als hij als klein jongetje direct als veldspeler was begonnen. "Dan was ik waarschijnlijk een stuk verder geweest als voetballer, met name qua basistechniek. Als je klein bent leer je immers voetballen, nu doe ik alles op talent. Groot voordeel is wel dat ik mentaal supersterk ben nu. Er is niks meer waar ik van kan schrikken, want ik heb het ergste al te horen gekregen. Het heeft mijn karakter gevormd en mij gemaakt tot wie ik nu ben."     

'Echte afmaker'
Jeroen omschrijft zichzelf als een 'echte afmaker'. "Ik beweeg goed zonder bal, maak slimme loopacties, wacht op het juiste moment en sla dan toe. Ik ben geen speler die de bal ophaalt en tien man uitspeelt. Soms zie je me tijdens een wedstrijd een hele tijd niet en dan kan ik inééns een goal maken."     
Jeroen hoopt zo snel mogelijk te mogen aansluiten bij het eerste van De Graafschap, dat afgelopen seizoen als zevende eindigde in de Jupiler League. "We hebben een grote groep van 34 man. Ik zal moeten beginnen bij Jong De Graafschap. Wanneer ik het daar goed doe, ga ik hopelijk naar het eerste team. De Graafschap is wel een club die kansen geeft aan jonge spelers, dat is mooi. Ik heb in ieder geval veel vertrouwen in mezelf. Na de tegenslag die ik heb meegemaakt, kan ik alles aan. Niemand stopt mij."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties