Gassel

Vier dagen muziek, zang, dans en drama in Gassel

Tien jaar theatershow InDeBan

voor Grave en omgeving

Door Paul Verstegen

GASSEL - Theatershow InDeBan begon in 2004 in een tent in Velp. Nu, tien jaar later, is de tweejaarlijkse voorstelling inmiddels verhuist naar De Viersprong in Gassel. De zesde editie staat voor de deur: vier optredens van donderdag 30 oktober tot en met zondag 2 november. Koen Zwakhoven (28) uit Zeeland is de drummer van het eerste uur. De achttienjarige Bieke Jongejan uit Grave doet voor het eerst mee als zangeres.

Bieke Jongejan.

Koen speelt in 2004 in het bandje Get-Up. Daarmee treedt hij de eerste dag van het dan nog nieuwe muziekfestival op. De tweede dag komt Brassband Schoonhoven. Er is behoefte aan een combo, onder meer voor het slotstuk Bohemian Rhapsody. Ook daar wordt Get-Up voor gestrikt. Dat is overigens geen grote verrassing, want vader René, moeder Elly en broer Freek uit Gassel zijn allemaal op een of andere manier betrokken bij de organisatie van de eerste editie.
Een jaar later wordt voor het eerst een echt combo samengesteld, waarvan de samenstelling sinds 2010 geen grote veranderingen meer kent. “Het niveau wordt steeds hoger”, vindt Koen. “We raken op elkaar ingespeeld. Ik leer elke keer weer nieuwe dingen. Dat is af en toe enorm pittig, omdat ik van huis uit een echte rockdrummer ben. Zo gaan we elke keer een stapje hoger. Daar haal ik mijn uitdaging uit.”
Daarnaast moet Koen wennen aan zijn nieuwe drumkit. “Dit jaar speel ik tijdens InDeBan voor het eerst op een elektrisch drumstel”, legt hij uit. “Ik ben alleen maar gewend akoestisch te drummen, dat doe ik ook liever. Zo'n elektrisch drumstel staat natuurlijk minder stoer. Het voordeel is wel dat je andere artiesten niet overstemt.”
Een van die andere artiesten is zangeres Bieke. Zij maakt donderdag 30 oktober haar debuut bij InDeBan. “Ik werd getipt door mijn danslerares Marleen Dieperink, die ook dansles geeft voor de theatershow”, vertelt Bieke. “In eerste instantie heb ik me alleen opgegeven om auditie te doen voor het dansen. Stiekem wilde ik liever zingen, maar dat durfde ik niet zo goed. Mijn ouders en mijn vrienden hebben me overgehaald het toch te proberen.”

Meerstemmig
Tot haar grote verrassing komt Bieke door beide audities. “Ik heb gekozen voor het zingen omdat ik op dat gebied nog heel veel kan en wil leren”, licht ze toe. “Vooral het meerstemmig zingen vind ik heel knap en mooi. Ik betrap mezelf erop als ik nu een liedje hoor dat ik automatisch op zoek ga naar de tweede stem. Dat valt niet mee.”
Bieke wordt tot haar genoegen omringd door mensen met veel zangervaring. “Die zijn allemaal een stuk rustiger, daar kan ik me aan optrekken.” De première is over twee weken, maar echt zenuwachtig is Bieke nog niet. “Het is nu vooral een kwestie van herhalen, oefenen met de microfoon in de hand. Vlak voor de show verwacht ik wel nerveus te zijn, maar dat komt wel goed zodra ik op het podium sta.”
Het optreden van Bieke wordt niet beperkt tot enkel zang, er komt ook drama bij kijken. “Samen met Tom van Hek speel ik een heel heftig stuk”, zegt ze. “Het is heel emotioneel. Gelukkig is Tom een gewaagde tegenspeler, waardoor ik er zelf ook helemaal in op kan gaan. Dat doe ik het liefst. Er zijn tevens wat luchtigere stukken waar ik aan mee mag doen.”

Familiesfeer
Eén ding waar beide artiesten over te spreken zijn is de sfeer binnen de groep. “InDeBan was volledig nieuw voor me, maar ik ben met open armen ontvangen”, blikt Bieke terug. “Een paar mensen kende ik van gezicht, maar daar hield het op. Er was direct een klik.” Koen kan dit alleen maar beamen. “Het is een familiesfeer. Iedereen doet mee, iedereen hoort erbij. Omdat het vertrouwen zo goed is durven we samen ook meer, je kunt moeilijkere dingen aan.”
Zo legt de organisatie van InDeBan de lat elke keer hoger. Het is een theatershow van en voor de regio met muziek, zang, dans, drama en visueel. Bieke: “Het proces is voor mij ontzettend leerzaam. Het zijn allemaal amateurs, maar er zitten een paar artiesten tussen die zo het professionele theater in kunnen. Iedereen is zo ontzettend goed. Ik ben echt blij dat ik hier onderdeel van mag zijn.”
Het moment van de première nadert. Langzaam maar zeker komt alles samen. In september was er een repetitieweekend om de volledige show met iedereen door te spelen. “Ik was enorm onder de indruk”, biecht Bieke op. “Het klopte gewoon. Ik had wel even zoiets van 'wow', dat wij dit met elkaar neerzetten. Dat is echt super.”

Kaartverkoop
De organisatie wil nog niet te veel over de voorstelling verklappen, alleen dat het een grandioze show wordt. Vanwege het tienjarig bestaan wordt teruggeblikt op eerdere edities en vele artiesten worden weer tot leven gebracht. De theatershow is vier keer te zien van 30 oktober tot en met 2 november in De Viersprong in Gassel. De zaterdagavond is inmiddels uitverkocht, maar er zijn nog kaarten te krijgen voor donderdag- en vrijdagavond en zondagmiddag. Wie Bieke, Koen en de vele andere artiesten uit de regio in actie wil zien kan een toegangsbewijs kopen op www.indeban.nl.

Koen Zwakhoven achter zijn drumstel.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties