Kerkdorpen Herpen

Landelijk coördinator woninginbraken Rodney Bos:

'Vermoeden van een inbraak: bel 112'

Door De redactie

REGIO - 112, daar voorkom je inbraak mee. Deze slogan zou iedere Nederlander volgens landelijk coördinator woninginbraken Rodney Bos goed in zijn geheugen moeten prenten. Snel alarm slaan, maakt de kans om inbrekers te pakken immers aanzienlijk groter. “Hoe eerder bewoners 112 bellen, des te sneller de politie kan reageren. De politie is dol op boeven vangen, dus we komen echt met liefde langs...”

Rodney Bos werkt sinds 1991 bij de Nederlandse politie. Ruim twee jaar geleden werd hij aangesteld als landelijk coördinator woninginbraken. Naast het belang van goed hang- en sluitwerk, valt er volgens hem nog een wereld te winnen rond het handelen van bewoners. “Bij het gros van de inbraken speelt onachtzaamheid een rol. Iedereen zet na het koken het gas uit of na het tanden poetsen de kraan. Maar de voor- of achterdeur op slot draaien, blijkt minder vanzelfsprekend.” Vijf seconden werk, waarmee je volgens Bos ‘een berg ellende’ kunt voorkomen. “Een inbreker heeft maar een minuut nodig om zijn slag te slaan, dus ook als je de wasmachine boven leeghaalt of de kinderen even naar school brengt; deuren op slot.”

Minuut
Hoewel de winterperiode nog steeds het hoogseizoen voor inbrekers is, blijkt de zomer ook geliefd. “De zomer is voor hen een toptijd”, stelt Bos. “Een inbreker kiest een woning uit waar hij gemakkelijk binnen kan komen. De zomerperiode, met veel open ramen en deuren, is dus ideaal.”
Naast het gemak om de woning binnen te komen, is ook de afwezigheid van bewoners een belangrijke risicofactor. “Inbrekers hebben er een hekel aan om tijdens hun ‘werkzaamheden’ gestoord te worden”, vertelt Bos. “De zomer, waarin mensen soms wel weken op vakantie zijn, biedt de mogelijkheid om ongestoord hun slag te slaan.”

Indruk
Volgens Bos is het voor inbrekers vaak eenvoudig om de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners voor langere tijd weg zijn. “Geen auto op de oprit, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan”, somt de politieman op. Om te voorkomen dat inbrekers tijdens uw vakantie hun oog op uw woning laten vallen, is het dus zaak dat de woning een bewoonde indruk maakt. “Geef potentiële inbrekers de indruk dat u zo binnen zou kunnen wandelen.” Dat kan bijvoorbeeld door de buren te vragen om het huis in de gaten te houden, de post te verwijderen of hun auto op uw inrit te parkeren. Heeft u planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw vakantie daar staan en vraag of iemand ze water geeft. Een tijdschakelaar op de lamp, radio of tv zorgt dat ook ’s avond de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is.

Buren
Het is altijd verstandig om directe buren te infomeren over uw vakantie. “Zij kunnen bij verdachte situaties de politie inschakelen”, benadrukt Bos. Maar liefst 80 procent van alle aanhoudingen wegens woninginbraak, gebeurt dankzij de alertheid van omstanders. "Wie ’s nachts verdachte geluiden bij de buren hoort, terwijl die op vakantie zijn, moet dan ook niet aarzelen om te bellen. Dus schroom niet om bij verdachte situaties 112 te bellen. Deze oproepen vallen onder de hoogste prioriteit van de politie. We komen liever een keer voor niks, dan dat een inbreker ontkomt omdat bewoners schromen om ons te bellen.”

Vakantie
Diverse gemeenten in Nederland informeren bewoners over de zomercampagne ‘Inbrekers gaan niet met vakantie’. Men kan zelf via de campagnesite www.politiekeurmerk.nl/zomercampagne gratis een burenkaart downloaden. Print de burenkaart en noteer daarop uw vakantiegegevens zodat uw buren weten waar ze u kunnen bereiken in geval van nood.

Kijk voor meer tips en maatregelen op www.politiekeurmerk/preventietips.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties