Thuis Nieuws Schaijk Wim Jilesen en Peter van Sambeek op de bres voor kansarme Roemenen

Wim Jilesen en Peter van Sambeek op de bres voor kansarme Roemenen

E-mailadres

Het jongetje Fane (foto), die samen met zijn vader Gicê in een ijskoude oude stal bij een mesthoop woont.'Honderden gezinnen leven hier met hélemaal niets'

SCHAIJK/HERPEN – Terwijl in Nederland bijna iedereen zich dit weekend tegoed doet aan een uitgebreid kerstdiner zijn er elders op de wereld mensen die alleen maar kunnen dromen van een gourmetschotel of kaasfondue. Zij zijn al blij met een dak boven hun hoofd en kleren aan hun lijf. Een van de lokale organisaties die zich het lot van deze minderbedeelden aantrekt, is de Stichting Kansarmen Roemenië. Twee vrijwilligers van de stichting, Wim Jilesen uit Schaijk en Peter van Sambeek uit Herpen, reisden begin deze maand met een bus vol hulpgoederen naar het plaatsje Saschiz in midden-Roemenië, een gebied dat wordt geteisterd door schrijnende armoede. “Wat je daar aantreft is niet in woorden of foto's te vatten.”

De Stichting Kansarmen Roemenië ontstaat nadat Wim Jilesen (54) in 2003 tijdens een van zijn kleinschalige hulpacties kennismaakt met de invalide Roemeen Lapadat Teofil, een man die zich letterlijk al vijftig jaar voortsleept door de bergen van Saschiz. “Al op jonge leeftijd stond hij er alleen voor en werd hij aan zijn lot overgelaten”, vertelt Wim. “Lapadat kon niet lopen en leefde onder barre omstandigheden. Geen water, amper voedsel en niet in staat voor zichzelf te zorgen. De nachten bracht hij door in een krot gemaakt van enkele planken en plastic. In koude nachten sliep hij bij zijn schapen om enigszins warm te blijven.”

 

Terug in Nederland zoekt de Schaijkenaar contact met enkele mensen die hem kunnen helpen Lapadat een beter onderkomen te geven. Samen met Peter van der Meer en Henk van Melis uit Reek maakt Jilesen zich sterk voor de invalide Roemeen – onder andere door een huisje voor hem te bouwen – en zo ontstaat de Stichting Kansarmen Roemenië.

Peter van Sambeek
Sinds 2003 rijden vrijwilligers van de stichting meerdere keren per jaar met een bus of vrachtwagen vol kleding, dekens, bedden, schoenen, leesbrillen en schoolmeubilair naar midden-Roemenië om daar de noodlijdende inwoners te helpen. Herpenaar Peter van Sambeek (54) arriveert in augustus van dit jaar voor het eerst in Saschiz. “Ik heb daar een week rondgekeken en de armoede greep me zó ontzettend aan dat ik de stichting ook wilde meehelpen. Je wordt volledig leeggezogen door wat je daar allemaal ziet. Dorpen met honderden mensen, onder wie heel veel kinderen, leven met hélemaal niets. Gezinnen van wel acht tot tien mensen wonen in huisjes van nog geen tien vierkante meter groot. Drie bedden en een oude houtkachel, dat is alles wat er binnen staat. Deuren sluiten niet goed en er hangt vaak alleen wat plastic voor de ramen. En dat terwijl het daar 's winters tot veertig graden onder nul kan worden”, zegt Peter.

Fane
“Als er in die huisjes een hond zou liggen dan namen ze hem mee in Nederland”, omschrijft Wim Jilesen de erbarmelijke omstandigheden waarin veel Roemeense gezinnen in Saschiz leven. “Begin deze maand waren wij op bezoek bij  woont. Fane lag daar helemaal alleen in de kou, in z'n onderbroekje onder een schamel dekentje tussen allerlei vuil en een tafeltje met oud brood. Wij hebben hem kleding, dekens en nog wat speelgoed gegeven, maar op zo'n moment voel je je echt machteloos.”

Jilesen, een boom van een vent met zijn ruim twee meter en schoenmaat 52, lijkt heel klein te worden als hij praat over de situatie in Saschiz. Met zachte stem: “Wat je daar aantreft is niet in woorden of foto's te vatten. Je ruikt de armoede en voelt de kou. Ik ben daar nu al heel wat keren geweest, maar toch raak ik er iedere keer weer van van slag. Als ik zo'n manneke zie liggen in die kou tussen dat vuil dan interesseert Kerstmis me eigenlijk helemaal niets meer.”

'Verkeerde zakken'
Het feit dat Roemenië tegenwoordig lid is van de Europese Unie heeft de mensen in Saschiz volgens de Schaijkenaar niets positiefs opgeleverd. “Er komt totaal geen hulp vanuit de Roemeense overheid, er ligt niet eens een fatsoenlijke weg naar veel huisjes toe. Het meeste EU-geld komt in de verkeerde zakken terecht, bij burgemeesters en andere bestuurders. Die zijn er soms zelfs miljonair door geworden.”

Hulpacties
Nu de door leerlingen van de basisscholen Den Omgang in Schaijk en 't Schrijverke in Herpen ingezamelde kinderkleding- en speelgoedpakketten begin deze maand zijn verdeeld in Roemenië, bereidt de stichting alweer nieuwe hulpacties voor. Peter van Sambeek: “We hebben het plan om een oud huisje in Saschiz op te knappen, waardoor het als kinderdagverblijf kan fungeren. Kinderen kunnen daar dan eten, drinken en douchen. Of dit project door kan gaan is echter nog maar de vraag. We hebben daarvoor flink wat hulp van sponsors en vrijwilligers nodig.”

Het eerste steuntje in de rug is inmiddels binnen. De opbrengst van de oliebollenverkoop op 30 en 31 december bij de Emté in Ravenstein gaat volledig naar de Stichting Kansarmen Roemenië.

Steun de stichting
Mensen die de acties van de stichting willen steunen, kunnen een bedrag doneren op bankrekeningnummer 143134590 ten name van Stichting Kansarmen Roemenië. Ook hulpgoederen als kleding, dekens en schoenen zijn zeer welkom. Neem hiervoor contact op met Wim Jilesen (06-53846562), Peter van Sambeek (0486-413395) of Ad Hommeles (06-53265415).

 

 

Laatst aangepast ( zaterdag 25 december 2010 13:09 )  
Banner
Banner
Banner
(advertentie)
Banner
Banner
----
(advertentie)
Banner

Specials

 

Sexy in dierenprint

De bikinimode dit jaar is te herkennen aan de felle kleuren. Ook zijn de bikini’s zonder...

 

Eco Deco: verantwoord mooi wonen

Ook de inrichting kan duurzaamWil je een ‘groen’ huis, dan maak je de grootste impact ...

 

Government Shutdown

Na zijn backpackavontuur aan de andere kant van de wereld twee jaar geleden, ging Arena-ve...

 

Overal lente: maak er een potje van

Doe het zelf voor balkon & terrasZin in kleur? Met Bellis, primula en viool heb je in een ...

 

De onweerstaanbare charme van een oldtimer - Deel 4

Voor sommigen is het een uit de hand gelopen hobby, voor anderen hun lust en leven. Hoe ...

 

Later als we groot zijn

Terwijl ze zich bekommeren om de aanstaande moeder, is ieder van de vrienden aan het worst...

 

Ernest Beuving, een allround cabaretier

Filosofisch en komisch, eigen werk en imitaties, zang en woord, solo of met band en koor, ...

 

Win-Win versus Relatie-Relatie

Gunsten kun je niet opeisen of opvragen. Dit proces gaat gemoedelijk en gebeurt veelal van...

 

PortaPuzzle

Alhoewel legpuzzels al meer dan een eeuw bestaan, komen pas aan het eind van jaren tachtig...

 

Gekleurd de zomer in

Binnen de modekleuren voor 2013 is er tijdens de zomermaanden ruimte voor een coole look, ...
Advertentie

Aanbevolen Links


www.landerd.net
Bedrijfsgegevens van Landerdse bedrijven en professionals.
www.dienblad.nl
Uitgaan in de regio.
www.oss.nl
Site van de Gemeente Oss
www.landerd.nl
Site van de gemeente Landerd

www.grave.nl
Site van de gemeente Grave

www.uitleg.nl
Bureau voor journalistiek en vormgeving