Thuis Nieuws Regio Open dagen Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Volkel

Open dagen Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Volkel

E-mailadres

Een F-16 popt flairs tijdens een demonstratie.Vrijdag 19 en zaterdag 20 juni

REGIO - De Koninklijke Luchtmacht opent dit jaar haar poorten op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni op vliegbasis Volkel. Tijdens de Luchtmachtdagen krijgt de bezoeker een overzicht van het materieel, de taken en werkwijze van de luchtmacht vandaag de dag, maar ook van het verleden en in de toekomst. Er is veel aandacht besteed aan een spectaculaire vliegshow, een static van vliegtuigen, helikopters en geleide wapens en een gevarieerd tentoonstellingenterrein. De deelnemers aan de vliegshow komen uit binnen- en buitenland en vullen een interessant dagprogramma. Zo zijn ondermeer demonstraties te zien van Patrouille de France, Red Arrows, Turkish Stars en Patrulla Aguila. De laatste keer dat dit Spaanse demoteam in Nederland een show vloog, was in 2003.

Nederlandse militairen zetten zich dagelijks in binnen- en buitenland in voor onze veiligheid. Dit is niet altijd even zichtbaar voor het Nederlands publiek. Daarom laat Defensie elk jaar tijdens de Open Dagen aan het publiek zien hoe de krijgsmacht zich wereldwijd inzet voor vrede en veiligheid. Dit jaar staat het thema 'goed werkgeverschap' centraal. Defensie is een werkgever die investeert in mensen. Defensie vraagt veel, maar biedt ook veel. Door opleiding en collegialiteit leren militairen het beste uit zichzelf en het team te halen. Het personeel is het belangrijkste kapitaal van Defensie en daarom krijgt goede zorg voor de medewerkers alle aandacht.

Hoogtepunt
Ook de Solo Display teams zullen tijdens de Luchtmachtdagen laten zien wat ze waard zijn. Dit jaar zijn dat de Spaanse McDonnell Douglas EF-18 Hornet, het Engelse RAF Typhoon Display team, het Belgische F-16 Solo Display team en natuurlijk het Nederlandse F-16 Solo Display team. Kapitein-vlieger Ralph ‘Sheik’ Aarts laat op zijn thuisbasis zien hoe het toestel in staat is de vele manoeuvres vlekkeloos uit te voeren. Het toestel is dit jaar geheel voorzien van een nieuwe kleurstelling: de oranje leeuw. De oranje tekening maakt het toestel onmiskenbaar opvallend in de lucht. Naast de vele andere interessante deelnemers is voor veel bezoekers de deelname van de Avro Vulcan ongetwijfeld een hoogtepunt van de vliegshow. Het toestel uit Engeland is de laatste nog vliegende Avro Vulcan van de 134 exemplaren die gemaakt zijn.

Wright Flyer III
Uniek dit jaar is de deelname van de Wright Flyer III. Het is 100 jaar geleden dat een gemotoriseerd vliegtuig (een Wright Flyer) in Nederland voor het eerst opsteeg. Een replica van Wright Flyer III maakt tijdens de Luchtmachtdagen bij gunstige weersomstandigheden een vlucht. De door een aantal Fransen nagebouwde Wright Flyer III is de enige in de wereld die nog vliegt. Na het vliegen op Luchtmachtdagen zal de replica van Wright Flyer III een plaats krijgen in een museum in het Franse Le Mans.

Static
Naast de AWACS die iedere keer weer de nodige aandacht weet te trekken, zijn ook andere vliegtuigen van formaat aanwezig. Zo is de KC-135 en de Boeing C-17 Globemaster III van de Amerikaanse Luchtmacht te bewonderen. Een toestel dat ideaal is voor vervoer van vracht over lange afstanden. Nederland heeft getekend voor deelname aan een NAVO-project waarin diverse landen in een pool drie C-17 transportvliegtuigen gaan gebruiken. Nederland neemt deel met vijfhonderd vlieguren. Binnenkort wordt de eerste C-17 in gebruik genomen. Daarnaast is natuurlijk ook de KDC-10, het grootste transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht te bekijken.

Voorlichting
Naast het de vliegshows en demonstraties spelen de Luchtmachtdagen een belangrijke rol bij de voorlichting aan schoolverlaters. Onder het motto ‘Hangaar 3, the place to be’ worden jongeren op unieke manier geïnformeerd over het werken bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook verzorgt de Defensie Topsport Selectie verschillende clinics.
Tijdens de Luchtmachtdagen is ook aandacht voor het thuisfront van uitgezonden militairen. Partners en familieleden van uitgezonden militairen zijn speciaal uitgenodigd door Commandant Luchtstrijdkrachten en er wordt een live verbinding met het Air Task Force in Afghanistan tot stand gebracht.

Het publieksterrein is op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni vanaf acht uur 's morgens open voor het publiek. De vliegshow begint op beide dagen om negen uur en eindigt rond vijf uur in de middag. De toegang is gratis. Er worden meer dan 150.000 bezoekers verwacht. De vliegbasis Volkel is tijdens de Luchtmachtdagen goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het busstation in Uden en vanaf het station in Oss gratis bussen naar het Luchtmachtdagenterrein. Bezoekers worden aangeraden om zoveel mogelijk gebruik te maken van het Openbaar Vervoer. Voor bezoekers die met de auto komen, zijn in de nabijheid van de vliegbasis parkeerplaatsen ingericht. Voor het parkeren moet de bezoeker betalen. De opbrengst komt volledig ten goede aan de verenigingen van de dorpsraden uit de omliggende dorpen Odiliapeel en Volkel die het parkeren dicht bij het publieksterrein mogelijk maken. De tarieven zijn voor personenauto’s 5,- en voor motoren en bromfietsen 2-. Voor fietsen is het gratis. De in het totaal zes parkeerterreinen liggen aan de zuidzijde van de vliegbasis.

Bereikbaarheid
Jaarlijks komen vele bezoekers en luchtvaartenthousiasten naar de Luchtmachtdagen. Dit betekent een toename van de verkeersstroom naar Volkel en omgeving. In de directe omgeving van de vliegbasis zijn op vrijdag en zaterdag diverse wegen afgezet van 6.30 tot 19 uur. Enkele afgezette wegen doen dienst als calamiteitenroute en deels als busroute. Van ieder ander vervoer worden deze wegen vrij gehouden. De wegen die het betreft zijn:
De N264, ter plaatse genaamd Rondweg Volkel / Nieuwe Dijk bij Volkel en Odiliapeel, wordt tussen de rotonde met de Industrielaan / Nieuwe Udenseweg en de rotonde Mill N277 geheel afgesloten (met uitzondering van
georganiseerd busvervoer);
De Zeelandsedijk wordt vanaf de verkeerssluis oude spoorbaan tot de N264 geheel afgesloten voor gemotoriseerd gebruik;
De Liessentstraat / Kromstraat wordt afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer vanaf de laatste afslag industrieterrein Jagersveld (Hoogveld);
Alle zandpaden en sluiproutes die leiden naar afgesloten wegen en/of de vliegbasis, waarvan het gebruik niet gewenst is, worden afgezet en voortdurend gecontroleerd.

Om de verkeersdrukte voor zover mogelijk te beperken, rijden vanaf het busstation in Uden en vanaf het station in Oss gratis bussen naar het Luchtmachtdagenterrein. Bezoekers worden aangeraden om zoveel mogelijk gebruik te maken van het Openbaar Vervoer.

Kijk voor meer informatie over de Luchtmachtdagen 2009 op www.defensie.nl/luchtmacht/luchtmachtdagen.

Laatst aangepast ( donderdag 18 juni 2009 15:47 )  
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
(advertentie)
Banner
Banner
----
(advertentie)
Banner

Specials

 

Sexy in dierenprint

De bikinimode dit jaar is te herkennen aan de felle kleuren. Ook zijn de bikini’s zonder...

 

Eco Deco: verantwoord mooi wonen

Ook de inrichting kan duurzaamWil je een ‘groen’ huis, dan maak je de grootste impact ...

 

Government Shutdown

Na zijn backpackavontuur aan de andere kant van de wereld twee jaar geleden, ging Arena-ve...

 

Overal lente: maak er een potje van

Doe het zelf voor balkon & terrasZin in kleur? Met Bellis, primula en viool heb je in een ...

 

De onweerstaanbare charme van een oldtimer - Deel 4

Voor sommigen is het een uit de hand gelopen hobby, voor anderen hun lust en leven. Hoe ...

 

Paasweekend vol country in De Eigen Herd Uden

UDEN - De Eigen Herd in Uden heeft in het paasweekend twee dagen country in de agenda staa...

 

Later als we groot zijn

Terwijl ze zich bekommeren om de aanstaande moeder, is ieder van de vrienden aan het worst...

 

Ernest Beuving, een allround cabaretier

Filosofisch en komisch, eigen werk en imitaties, zang en woord, solo of met band en koor, ...

 

Win-Win versus Relatie-Relatie

Gunsten kun je niet opeisen of opvragen. Dit proces gaat gemoedelijk en gebeurt veelal van...

 

PortaPuzzle

Alhoewel legpuzzels al meer dan een eeuw bestaan, komen pas aan het eind van jaren tachtig...
Advertentie

Aanbevolen Links


www.landerd.net
Bedrijfsgegevens van Landerdse bedrijven en professionals.
www.dienblad.nl
Uitgaan in de regio.
www.oss.nl
Site van de Gemeente Oss
www.landerd.nl
Site van de gemeente Landerd

www.grave.nl
Site van de gemeente Grave

www.uitleg.nl
Bureau voor journalistiek en vormgeving