Thuis Nieuws Herpen Nog steeds veel onduidelijkheid over gevolgen Q-koorts

Nog steeds veel onduidelijkheid over gevolgen Q-koorts

E-mailadres
Dorpsraad Herpen houdt dinsdag 28 augustus themabijeenkomst in Slotje
HERPEN - De dorpsraad Herpen en de gemeente Oss houden op dinsdag 28 augustus samen een themabijeenkomst om over de gevolgen van Q-koorts te praten. De bijeenkomst, waarop alle belangstellenden welkom zijn, vindt plaats in gemeenschapshuis ‘t Slotje in Herpen. Aanvang is om 20 uur. Namens de gemeente is wethouder Hendrik Hoeksema aanwezig.

In 2007 en 2008 heeft Herpen veel te maken gehad met de Q-koortsepidemie. Onbekendheid met de ziekte en ook onbekendheid met de gevolgen ervan veroorzaakten veel onrust. "Nu, een aantal jaren later, zijn er nog steeds vragen, lopen er nog steeds onderzoeken en zijn er nog steeds veel onduidelijkheden", geeft de dorpsraad Herpen aan. "Wel weten we dat de epidemie voor een aantal inwoners aanzienlijke, soms blijvende, gezondheidsproblemen heeft opgeleverd. Als dorpsraad voelen we ons, samen met de gemeente Oss, verantwoordelijk om de burgers te informeren over datgene wat er op het gebied van onderzoek naar Q-koorts allemaal is gedaan."
Onderzoeken
Tijdens de themabijeenkomst in 't Slotje presenteren specialisten van de GGD de resultaten van enkele onderzoeken. Alfons Olde Loohuis, huisarts in Herpen en betrokken bij onderzoeken over Q-koorts, geeft informatie over de gevolgen die de epidemie heeft voor de gezondheid. Een vertegenwoordiger van de ZLTO geeft op zijn beurt informatie over de aanpak van de geitenbedrijven. Verder is er ook iemand van patiëntenvereniging Questing aanwezig om vragen te beantwoorden.

'Veel behoefte'
Volgens de dorpsraad bestaat er in de omgeving van Herpen veel behoefte om te worden geïnformeerd over Q-koorts. "Maar mensen willen ook graag in de gelegenheid worden gesteld om over de gevolgen en de problemen te praten." De dorpsraad fungeert dinsdagavond als gastheer en zal de bijeenkomst samen met wethouder Hendrik Hoeksema leiden.

Q-koorts
Het Q-koortsvirus stak in 2007 in delen van Noord-Brabant de kop op. Sindsdien is bij enkele duizenden mensen acute Q-koorts vastgesteld. Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte voor mensen. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar. Mensen kunnen Q-koorts oplopen door de bacterie in te ademen in een gebied waar besmette melkgeiten- en melkschapenbedrijven zijn. Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft nagenoeg geen klachten. Mensen die wel klachten hebben, krijgen meestal griepachtige symptomen. De ziekte is meestal goed te behandelen.
Het kabinet stelt tien miljoen ter beschikking aan een onafhankelijke stichting die Q-koortspatiënten ondersteunt. Bijvoorbeeld met advies, begeleiding en onderzoek. Hiermee wil het kabinet het vertrouwen in de overheid herstellen. Dit vertrouwen heeft schade opgelopen omdat veel omwonenden van besmette melkgeiten- en schapenbedrijven het gevoel hebben gekregen dat de overheid onvoldoende aandacht heeft voor hun gezondheid. Ook veel Q-koortspatiënten hebben dat gevoel. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale Ombudsman.


 
Banner
Banner
Banner
(advertentie)
Banner
Banner
----
(advertentie)
Banner

Specials

 

Sexy in dierenprint

De bikinimode dit jaar is te herkennen aan de felle kleuren. Ook zijn de bikini’s zonder...

 

Eco Deco: verantwoord mooi wonen

Ook de inrichting kan duurzaamWil je een ‘groen’ huis, dan maak je de grootste impact ...

 

Government Shutdown

Na zijn backpackavontuur aan de andere kant van de wereld twee jaar geleden, ging Arena-ve...

 

Overal lente: maak er een potje van

Doe het zelf voor balkon & terrasZin in kleur? Met Bellis, primula en viool heb je in een ...

 

De onweerstaanbare charme van een oldtimer - Deel 4

Voor sommigen is het een uit de hand gelopen hobby, voor anderen hun lust en leven. Hoe ...

 

Pinkpop 2014: beste line-up ooit in Landgraaf?

Op 7, 8 en 9 juniLANDGRAAF - Dat de Rolling Stones in het pinksterweekend naar Nederland k...

 

Later als we groot zijn

Terwijl ze zich bekommeren om de aanstaande moeder, is ieder van de vrienden aan het worst...

 

Ernest Beuving, een allround cabaretier

Filosofisch en komisch, eigen werk en imitaties, zang en woord, solo of met band en koor, ...

 

Win-Win versus Relatie-Relatie

Gunsten kun je niet opeisen of opvragen. Dit proces gaat gemoedelijk en gebeurt veelal van...

 

PortaPuzzle

Alhoewel legpuzzels al meer dan een eeuw bestaan, komen pas aan het eind van jaren tachtig...
Advertentie

Aanbevolen Links


www.landerd.net
Bedrijfsgegevens van Landerdse bedrijven en professionals.
www.dienblad.nl
Uitgaan in de regio.
www.oss.nl
Site van de Gemeente Oss
www.landerd.nl
Site van de gemeente Landerd

www.grave.nl
Site van de gemeente Grave

www.uitleg.nl
Bureau voor journalistiek en vormgeving