Afbeelding

Tennis en padel in de lift in Schaijk: ‘Op deze manier kunnen we nog jaren vooruit’

Schaijk 2.017 keer gelezen

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK - Na jarenlange krimp, keek tennis- en padelvereniging De Witte Schare de afgelopen periode met trots naar een aanzienlijke groei van de club. Het ledenaantal steeg namelijk van vijf- naar ruim zeshonderd leden, waardoor het bestuur voor de nodige uitdagingen kwam te staan de afgelopen periode. Vrijwilliger Tonny van Tilburg, en bestuursleden Mathieu Vissers (foto) en Hans Vaneker schoven aan voor een gesprek met Arena.

Het gesprek vindt plaats op een frisse regenachtige woensdagavond in maart, maar dit strookt niet met de aanblik die men treft bij het tennispaviljoen aan de Dr. Langedijklaan. De parkeerplaats staat vol, evenals het fietsenrek en de tennis- en padelbanen op het complex. “Hoewel er vanavond ook gespeeld wordt in de Versgilde-clubkampioenschappen, is de bezetting van de banen enorm goed gedurende de gehele week”, vertelt Hans Vaneker. De bezetting is zelfs dusdanig goed, dat de vereniging het plan heeft om het padel-gedeelte uit te breiden met twee nieuwe banen. “Dit om in de vraag naar het spelen van zowel recreatief als competitief padel van onze leden te kunnen voorzien”, stelt Vaneker. Hoewel de club ruimte heeft voor de aanleg van nieuwe padel-‘kooien’ en uit de ALV is gebleken dat de gehele club hierachter staat, is het realiseren hiervan een behoorlijke uitdaging. Voorzitter Mathieu Vissers legt uit waarom. “De realisatie wordt wat bemoeilijkt omdat padel simpelweg wat meer problemen en uitdagingen met zich meebrengt omtrent zaken zoals geluidsoverlast in vergelijking tot tennis. Daarom zijn we momenteel bezig met het beantwoorden van aanvullende vragen van de gemeente en zijn we in nauw contact met de omwonenden om het proces van de aanleg zo soepel mogelijk te laten verlopen.”

Hoewel de uitbreiding van het padel nog even in de wachtkamer staat bij De Witte Schare, hebben de tennissende leden de afgelopen maanden wél alvast hun hart kunnen ophalen. De club realiseerde zes nieuwe banen, waarbij de toplaag, betonbanden, het gehele hekwerk en de wandelpaden rondom de baan werden vervangen. Vaneker: “Omdat de toplaag al veertien jaar oud was, werd het hoog tijd om deze te vervangen. Water liep niet meer goed weg op de baan, waardoor er bij lichte regen soms al plasvorming ontstond.” Hiermee werd de belangrijkste functie van de baan hersteld naar een topniveau, maar ook de rest van het sportpark kreeg een lift door de upgrade die werd uitgevoerd door de Schaijkse firma’s Potjes Infra en Potjes Tennisbouw. “Het vormt nu een mooi, modern geheel.”

Duurzaamheid
Naast het sportieve plaatje maakt de vereniging ook stappen op het gebied van duurzaamheid. Door de aanschaf van ledverlichting voor alle velden en de realisatie van honderd zonnepanelen werd de vereniging een stuk toekomstbestendiger op het gebied van energie. Vissers: “Het idee is om in de toekomst ook nog te verduurzamen op het gebied van water- en gasverbruik, dus wat dat betreft zijn er ook nog genoeg stappen te zetten.” Bijzonder aan de realisatie van de honderd zonnepanelen op het dak van het clubhuis is een samenwerking met het Schaijkse bedrijf Solar Concept, maar ook zeker de Zeelandse tennis- en padelvereniging Set’77. Over deze samenwerking zijn de bestuursleden stellig: “We trekken sowieso regelmatig met elkaar op, bijvoorbeeld in de organisatie van toernooien of het plegen van onderhoud, en nu dus ook in het verduurzamen van onze vereniging. Met zijn tweeën weet je meer dan een, dus wij werken graag met elkaar samen.”

Actieve leden
Hoewel de exceptionele ledengroei natuurlijk al een noemenswaardig feit is, roemt het bestuur ook de activiteit van deze leden. “Enkele jaren geleden bestempelde de KNLTB ons al als een van Brabants’ meest actieve verenigingen, dat is nu nog steeds het geval.” Vissers licht toe waar deze stempel vandaan komt: “Procentueel gezien neemt een zeer groot aantal van onze leden deel aan toernooien en competities binnen- en buiten de vereniging. Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen.” Om deze reden organiseert de club zelf ook behoorlijk veel activiteiten in de vorm van interne- en externe competities tot aan padel- en tennistoernooien.

Toch zorgt de groei van de club, ondanks de activiteit van de leden, ook voor de vraag naar wat extra helpende handjes. Een kans voor zowel de club als potentiële vrijwilligers volgens het trio. “De commissies binnen onze vereniging werken zelfstandig, maar staan in nauw contact met elkaar. Dit maakt het niet alleen prettig samenwerken, maar biedt ook kansen om als vrijwilliger echt je eigen ideeën door te voeren.” Vissers noemt als voorbeeld de jeugdcommissie waarbinnen de handschoen recentelijk werd opgepakt door de organisatie van onder andere een nieuw tenniskamp. Daarnaast is het Meet&Play initiatief dat werd gelanceerd binnen de club een recente aanwinst. Hiermee kunnen ook tennissers- en padellers van buiten de club gebruik maken van het moderne sportcomplex. “Ideaal nu de zomer eraan komt en de campings rondom onze club gelegen vol zitten met sportievelingen.”

Toekomstbestendig
Al met al beschouwt het bestuur de groei in populariteit, de aanpak van het complex en de betrokkenheid van de leden als een succesformule die de club bestendig maakt voor de komende jaren. “We kunnen er weer jarenlang tegenaan, dat is goed voor ons als vereniging maar ook zeker voor de gemeenschap. Want betere voorzieningen bevorderen nu eenmaal de mate waarin gesport kan worden”, stemt het trio met elkaar in, terwijl intussen alweer de volgende stip op de horizon wordt aangekaart. “Volgend jaar vieren we ons vijftigjarig jubileum, daar wordt binnenkort ook een commissie voor in het leven geroepen. Dus dat wordt ongetwijfeld vervolgd.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant