Afbeelding

Afscheid Paul Rüpp - Column burgemeester Rianne Donders

Column 885 keer gelezen

Als u deze column leest, hebben we in Maashorst een moeilijke en verdrietige week achter de rug. Ondertussen weet iedereen het wel- maar op zondag 26 maart werd ik gebeld door de Commissaris van de Koning met het slechtst mogelijke nieuws: Paul Rüpp was ons ontvallen.

Natuurlijk wisten we dat zijn gezondheid heel broos was, maar toch hadden we de hoop en wellicht zelfs de overtuiging dat hij 27 maart er bij zou zijn op de afscheidsbijeenkomst die we samen met hem en zijn gezin hadden voorbereid. Het zou een besloten bijeenkomst zijn waar we afscheid van hem namen als burgemeester van Maashorst. Zelf had hij eerder laten weten per 1 april zijn burgemeesterschap neer te leggen. Zijn installatie vorig jaar in september werd geannuleerd toen hij de slechte diagnose kreeg. Een periode van hoop op toch meer tijd brak aan, tot hij in februari moest accepteren dat het lot hem niet gunstig was gezind. Hij wilde de tijd die hem restte delen met de mensen die hem het meest dierbaar waren. Hij legde daarom zijn ambt neer.

We spraken samen over hoe we zijn afscheid van het ambt zouden invullen. In de organisatie, de gemeenteraad en het college was er sterk de behoefte om het niet zomaar voorbij te laten gaan. En Paul zelf wilde ook graag dat het mooi, vrolijk, luchtig en ontspannen werd afgesloten. En dus kwamen die datum en dat plan er. Tot het weekend was er geen signaal dat zijn gezondheid nog kwetsbaarder was dan we al wisten. Dat veranderde pas heel kort voor zijn overlijden. Zondagochtend.

We hadden zo graag dat afscheid met hem gedeeld. Toch ging de bijeenkomst na samenspraak met de familie door. En hoe gek het ook klinkt, ik vond het zo fijn dat de familie de moed had om aanwezig te zijn. We hebben toch alles kunnen zeggen wat we Paul nog hadden willen laten weten. Zo kon de Commissaris van de Koning Paul postuum toch tot Ereburger van Brabant benoemen. Dat gebeurt niet vaak! En zo konden wij toch delen dat de raadszaal van de gemeente Maashorst voor altijd verbonden zal zijn met de eerste burgemeester van Maashorst: die noemen we vanaf nu de Paul Rüpp-zaal. Ook hebben we kunnen vertellen dat er bij het sportpark en dichtbij het door hem zo geliefde UDI’19 een boom is geplant: een levende en groeiende herinnering aan een bijzonder mens. Want dat was hij.

In het jaar dat hij onze burgemeester was, heeft hij met al zijn energie, daadkracht, ervaring en deskundigheid onze jonge gemeente krachtig mee vorm gegeven en verder gebracht. Hij genoot van een voor hem nieuwe rol en ervaring; de spreekwoordelijke kers op een taart van heel veel ervaringen. Dat genieten is zichtbaar in de vele foto’s die we van hem hebben en die we voor hem hebben gebundeld. Hij voelde zich betrokken bij u als inwoners van Maashorst en bij de mensen in de organisatie. Hij was verbonden met het college en de gemeenteraad. Hij had altijd wel een mening, altijd wel een idee, altijd wel wat te doen. En hij deed veel! Ook buiten het burgemeesterschap was hij op talrijke terreinen actief. En dat al jaren lang.

Maashorst is er trots op dat hij onze burgemeester wilde zijn. Het had alleen veel langer mogen duren. Zijn leven had nog veel langer moeten duren. Maar het liep anders. Bij het schrijven van deze column ligt zijn uitvaart nog voor ons. Ik weet zeker dat zichtbaar zal zijn hoe intens hij het leven heeft geleefd, en hoe hij verbonden was met alles wat hij deed.

Vanaf deze plaats wil ik de familie nogmaals veel sterkte toewensen. Vooral bij alles wat na deze week achterblijft: het wennen aan een leven zonder Paul. Bij dezen: moed en kracht.

Rianne Donders
Waarnemend burgemeester Maashorst

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant