Afbeelding

Nader Bekeken: Heffingsrente en invorderingsrente

Nieuws 8 keer gelezen

De doorwerkbonus in 2011
De doorwerkbonus is er voor bedoeld om mensen te stimuleren om vanaf het jaar waarin ze 62 worden, door te blijven werken. Personen die in een jaar 62 worden en werken, genieten de doorwerkbonus die als heffingskorting via de aanslag inkomstenbelasting wordt verrekend. De doorwerkbonus loopt ook door na de 65-jarige leeftijd. De hoogte van de bonus loopt tot 65 jaar met de leeftijd en met het inkomen uit arbeid op. De bestaande extra arbeidskorting voor ouderen blijft naast de doorwerkbonus bestaan. De hoogte van de doorwerkbonus wordt berekend door een leeftijdsafhankelijk percentage toe te passen op het arbeidsinkomen tussen 9.209 en 56.280 euro.

Werkkostenregeling
De systematiek van vrije vergoedingen en verstrekkingen in de loonsfeer wordt vereenvoudigd. Er komt een nieuw stelsel, de werkkostenregeling. Hierbij gaat het om de kosten die de werknemer maakt in het kader van het dienstverband.
Vanaf 1 januari 2011 mag er maximaal 1,4% van het totale fiscale loon worden besteed aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor de werknemers.
Het is nog niet verplicht om gebruik te maken van de werkkostenregeling. Tot en met 2013 mogen ook de bestaande regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen worden gebruikt. Er leefde al langer bij werkgevers de wens om een eenvoudigere regeling ten aanzien van de vergoedingen en verstrekkingen te mogen toepassen.
Met de nieuwe regeling kan bij veel werkgevers de irritatie van het huidige systeem worden weggenomen.

Voor mensen van 61 jaar en ouder wordt sinds 1 januari 2010 loon uit de levensloopregeling aangemerkt als loon uit vroegere dienstbetrekking. Dit heeft tot gevolg dat er over het in die periode opgenomen bedrag geen recht bestaat op de doorwerkbonus, de arbeidskorting en de aanvullende alleenstaande-ouderkorting.

Aftrekbare scholingsuitgaven
Studiekosten en andere scholingsuitgaven behoren tot de persoonsgebonden aftrekposten die in mindering kunnen worden gebracht op het inkomen in box 1. Er is een vaste drempel van 500 euro van toepassing.

Er moet sprake zijn van uitgaven voor een opleiding of studie gericht op het verbeteren van de financieel-economische positie, of het op peil houden of verbeteren van kennis en vaardigheden die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van de normale werkzaamheden. De verbetering van de financi

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant