Afbeelding

‘Elkaar helpen is scouting zoals scouting bedoeld is’ (foto-update)

Nieuws 195 keer gelezen

Scouting Schaijk-voorzitter Mathieu de Klein blikt terug na jubileumjaar

\n

SCHAIJK – Scouting Nederland bestaat honderd jaar. Scouting Schaijk bestaat vijftig jaar. Arena bekijkt samen met voorzitter Mathieu de Klein de overeenkomsten en verschillen tussen de Schaijkse afdeling en de landelijke beweging. Dit gebeurt aan de hand van de eerste Nederlandse scoutingencyclopedie van Ben Golob. Daarnaast komen er enkele hoogtepunten aan bod die Mathieu, zelf al 26 jaar scout, bij zijn gebleven.

\n

Het eerste wat Mathieu in het oog springt is dat Schaijk genoemd staat in de encyclopedie. “In 1970 was bij ons de Dachvaert, een tweejaarlijks weekend voor alle leiding uit heel Nederland”, vertelt hij. “Het werd dat jaar door ons georganiseerd, omdat wij twintig jaar bestonden. Extra bijzonder was dat koningin Juliana de Schaijkse Dachvaert kwam bezoeken. Dat maakte veel indruk. Tegenwoordig heet de Dachvaert Scout-In.”

\n

‘Bij de tijd’
Wat Mathieu nog meer opvalt is dat scouting altijd heel veel eigen materiaal heeft gemaakt. “Als je door de encyclopedie bladert zie je de ene kaft na de andere. Dat zijn allemaal zelfgemaakte boekjes met de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals spelideeën, activiteiten, natuurwandelingen, hoe om te gaan met kinderen. Het boek geeft een opsomming van echt alles, het is heel compleet. Je ziet dat scouting bezig is geweest om bij de tijd te blijven, door constant het programma aan te passen aan de tijdsgeest. Kinderen zijn wel altijd centraal blijven staan.”

‘Rode trui’
Schaijk is volgens Mathieu altijd iets vrijer omgegaan met het scoutingspel. “Wij hebben bijvoorbeeld nooit met insignes gewerkt, de associatie met het militarisme is te groot. Daarom zijn we eind jaren tachtig ook gestopt met het uniform en hebben we gekozen voor de rode trui. Onze scouts doen natuurlijk wel hun best, maar het is niet puur prestatiegericht. Het moet voor iedereen leuk blijven.”

Overvliegweekend
Mathieu kijkt zelf elk jaar uit naar het zogeheten overvliegweekend. “Dan gaan de kinderen over naar de volgende groep. Dit gebeurt met gezamenlijke activiteiten rondom een thema. Het overvliegweekend is aan het begin van het schooljaar. Dat is echt mooi om te zien. Alle leden en vrijwilligers komen dan samen. Je ziet dan iedereen, ze zijn samen bezig, helpen elkaar, dat is scouting zoals scouting bedoeld is.

Kijk voor meer informatie over Scouting Schaijk op www.schoutingschaijk.nl. Daar staat onder meer welke activiteiten de vereniging onderneemt en hoe je lid kunt worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant