Afbeelding

Herpens Kamerkoor treedt op met Valkhof Strijkkwartet

Nieuws 4 keer gelezen

\n

Bijzonder concert in de kerk

\n

HERPEN – In de parochiekerk van Herpen staat vrijdag 12 november een bijzonder concert op het programma. Het Herpens Kamerkoor treedt die avond op samen met het bekende Valkhof Strijkkwartet uit Nijmegen. Aan beide ensembles zijn nog twee blazers toegevoegd alsmede een slagwerkster, omdat de muziek daarom vraagt. Er worden onder meer gedeelten uitgevoerd uit de

Het koor bestaat uit 24 dames en heren, die onder leiding van de Herpense dirigent Gerard Bierman doorgaans a capella hun liederen ten gehore brengen. Vaak gaat het daarbij om gezangen uit de Middeleeuwen. Deze keer heeft het koor gekozen voor een moderner programma, met begeleiding door ervaren musici.

Vredesmis
Er zijn gedeelten te beluisteren zijn uit de vredesmis The Armed Man van de Engelse new age-componist Karl Jenkins (1944) en uit het requiem Eternal Light van de eveneens Engelse componist Howard Goodall (1958). The Armed Man is een anti-oorlogswerk, gebaseerd op de katholieke mis. Het kamerkoor zingt in haar concert vooral de delen die bekend zijn uit de katholieke liturgie, waarin overigens duidelijk de dreiging van het militarisme te beluisteren valt. Deze mis is het meest uitgevoerde werk van Jenkins, die verder onder meer bekend is van zijn werk Adiemus. De mis is geschreven in opdracht van een Engels wapenmuseum in 2000 en toen uitgevoerd door een enorm orkest en koor. Het stuk is voor de huidige uitvoering bewerkt door Gerard Bierman.

Eternal Light
In het requiem Eternal Light probeert Goodall troost te brengen aan de rouwenden, in plaats van, zoals gebruikelijk bij een requiem, het heil te schetsen dat de overledenen wacht in de hemel. Hij geeft daarbij op schitterende wijze uiting aan het ondraaglijke verlies en de leegheid die de dood van een geliefde met zich meebrengt. Goodall heeft deze compositie echt bedoeld als een ‘requiem voor de levenden’. Het werk is voor het eerst uitgevoerd in 2008, ook voor een groot orkest en koor, met zelfs een ballet erbij. Ook dit stuk is voor een beperkte bezetting bewerkt door Gerard Bierman. Goodall is een componist die vooral koorwerken en musicals heeft geschreven en een aantal veelbekeken programma’s over klassieke muziek verzorgt voor de BBC. Hij heeft daarbij een aantal prijzen en eerbetuigingen gekregen. Zo was hij in 2007 de ‘Classical Britsish Composer of the Year’.
Beide koorwerken worden begeleid door het Valkhof Strijkkwartet en de blazers Henk Gijsbers en Hans van Erp, leden van brassband St. Hubertus uit Herpen en slagwerkster Jeanette Gijsbers, die lid is van de slagwerkgroep van St. Hubertus.

Valkhof Strijkkwartet
Het Valkhof Strijkkwartet uit Nijmegen bestaat bijna twintig jaar en concerteert regelmatig in binnen- en buitenland. Ook in deze regio was het viertal meermaals te beluisteren. In 2008 trad het kwartet eveneens op met het Herpens Kamerkoor in drukbezochte concerten in Reek en Lent. Het ensemble heeft een zeer veelzijdig repertoire, dat reikt van Mozart en Beethoven tot Scott Joplin en Arvo Pärt. De vier spelers zijn allen op jonge leeftijd begonnen met het op professionele wijze beoefenen van muziek, maar voor alle vier is muziek een activiteit naast ander werk. Het kwartet bracht een eigen cd uit. Alle vier instrumenten van het kwartet zijn gebouwd door Fons Plasschaert, de eerste violist van het ensemble. Het Valkhof Strijkkwartet speelt ook twee werken zelfstandig, namelijk de Novelletten voor Strijkkwartet van de Britse componist Frank Bridge uit 1904 en een gedeelte uit een Strijkkwartet van Joseph Haydn uit 1797.

Het concert vindt plaats op vrijdag 12 november in de St. Sebastianuskerk aan de Rogstraat in Herpen. Aanvang is om 20.15 uur. De entree is gratis. Het concert wordt herhaald op zaterdag 13 november om 14.30 uur in de Maria Geboortekerk aan de Pastoor van Laakstraat 44 in  Lent.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant