Afbeelding

Nacht van de Nacht sterrentelling

Nieuws 10 keer gelezen

\n

Tot 10 november

\n

REGIO - Op zaterdag 30 oktober wordt voor de zesde keer de Nacht van de Nacht gehouden. Dit jaar organiseren de Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu van 10 oktober tot 10 november 2010 een landelijke sterrentelling.

Tijdens de Nacht van de Nacht kan men in heel Nederland meedoen aan ‘duistere’ activiteiten’. Sterrenwachten openen hun deuren, er zijn nachtspeurtochten, theatervoorstellingen in de nacht, verhalen bij kaarslicht, avondexcursies per boot en nachtwandelingen. Vorig jaar bezochten ruim twintigduizend mensen
Dit jaar draait de Nacht van de Nacht om het thema sterrentelling. De sterrentelling wordt gehouden om een beeld te krijgen van de donkerte in de directe leefomgeving van mensen. Met hulp van het sterrenbeeld Cassiopeia en vier sterrenkaarten kan eenvoudig de helderheid van de sterrenhemel worden getest. Hoe minder verlichting er is, hoe meer sterren er te zien zijn. Cassiopeia is een duidelijk sterrenbeeld in de vorm van een ‘W’, die het hele jaar te zien is. De organisatie wil op deze manier aan de weet komen hoe mensen vanuit hun eigen tuin of balkon de sterrenhemel zien, in de stad, in dorpen of op het platteland. Sterrenkundig journalist en ambassadeur van Nacht van de Nacht sterrentelling Govert Schilling is erg blij met het initiatief: ”Nederland is een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Er zijn nog maar weinig gebieden waar je de sterrenhemel goed kunt zien. Het is fantastisch als die plekken nu in kaart gebracht worden.” 

Meedoen
Wie mee wil doen kan tijdens een heldere avond of nacht tussen 10 oktober en 10 november naar de sterrenhemel kijken. Aan de hand van de vier sterrenkaarten kijkt men hoeveel sterren er rond het sterrenbeeld Cassiopeia zichtbaar zijn. Dit sterrenbeeld staat in oktober en november recht boven Nederland. Het aantal zichtbare sterren geeft aan hoe donker de nacht bij de deelnemers in de buurt is. De waarnemingen vult men in op een formulier op www.nachtvandenacht.nl. vanaf hier zijn ook de sterrenkaarten te downloaden en staat vermeld waar de kaarten nog meer kunnen worden verkregen. Hoe meer mensen er mee doen, hoe betrouwbaarder het resultaat. Belangstellenden kunnen zelfs meerdere keren op verschillende locaties meedoen. Bovendien maken deelnemers kans op een prijs.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant