Afbeelding

Toyota zet als eerste Plug-in Hybride op de weg

Nieuws 10 keer gelezen

Als voorloper op milieugebied brengt Toyota als eerste de Plug-in Hybrid Vehicle (ook wel PHV) op de weg. Het gaat om de Plug-in Hybrid Prius. Binnen een drie jaar durend onderzoeksproject komen er elf exemplaren naar Nederland. Doel is om in de praktijk te leren of gebruiksgemak, actieradius, techniek en kosten goed aansluiten bij de verwachtingen en wensen van een zo breed mogelijk publiek. In ons land gaan de conceptauto’s bij onder meer nutsbedrijven en overheid rijden.

\n

De PHV combineert de voordelen van de honderd procent elektrische auto met de voordelen van een Full Hybrid auto. Dat betekent dat men op buiten- en snelwegen alsook in de stad volledig elektrisch kan rijden. Als berijder worstel je dus niet met de beperkingen van honderd procent elektrische auto’s zoals beperkte actieradius, lange oplaadtijden, hoge aanschafkosten, gering snelheidsbereik, de omvang en het gewicht van het accupakket. Daarnaast worden de accu’s ook al rijdend opgeladen. Na de Full Hybrid Prius zet Toyota met de PHV de volgende stap op weg naar de emissieloze auto. Het dagelijkse gebruiksgemak wordt hierbij niet uit het oog verloren.

\n

De keuze voor een beperkte batterij, is dan ook een bewuste. Het toepassen van omvangrijke, zware en dure accupakketten is namelijk simpelweg niet nodig. Zo berekende het CBS dat 69% van de Nederlandse werknemers binnen achttien kilometer van zijn werk woont. Bovendien zijn volgens het CBS de meeste autoritten in Nederland nog geen 7,5 kilometer enkele reis.

De Plug-in Hybrid Prius kan het meeste woon-werkverkeer dus volledig elektrisch – en daarmee emissieloos – afleggen. Dat geeft de luchtkwaliteit een positieve impuls. Zeker ook in stedelijke gebieden.

De lithium-ion batterij van de Plug-in Hybrid Prius laadt zich in negentig minuten op aan elk 220 Volt-stopcontact. Vervolgens kan de auto zo’n twintig kilometer volledig elektrisch rijden. Is deze accu leeg, dan functioneert de Plug-in Hybride als een gewone Full Hybrid Toyota en kan hij zoals iedere Full Hybrid Prius en Full Hybrid Auris volledig elektrisch rijden door gebruik te maken van de door de auto zelf opgewekte – geregenereerde – energie. Dat brengt zijn totale actieradius op royaal meer dan 1.100 kilometer.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant