Afbeelding

Gemeenteraad positief over centrumplan MRE

Nieuws 23 keer gelezen

‘Echt dorpshart voor Schaijk’

\n

SCHAIJK

“Hierdoor wordt een bijdrage geleverd aan het creëren van een echt dorpshart. Iets waaraan het in Schaijk nu ontbreekt”, zegt Mathieu de Klein, raadslid voor PL. “Door in het centrum een dorpshart te creëren wordt het interessant om daar commerciële activiteiten te ontwikkelen. De vorming van een goed bereikbaar, aaneengesloten en compact winkel- en verblijfsgebied met een dorpsplein in de Pastoor van Winkelstraat waar wekelijks de markt plaatsvindt, heeft een aanzuigende werking op Schaijk als boodschappendorp.”

‘Geen kralensnoer’
De plannen van MRE gaan uit van een concentratiegedachte, waarbij maatschappelijke en commerciële voorzieningen die nu verspreid liggen, worden samengebracht in het centrum. Deze gedachte wordt bevestigd door een onafhankelijk Distributie Planologisch Onderzoek (DPO), door het MKB Landerd, maar ook door concrete toezeggingen van marktpartijen. Zo geeft de Hema aan dat zij zich wil vestigen in Schaijk, mits er een concentratie van voorzieningen komt.

Het alternatief voor het concentratieplan van MRE, een ‘kralensnoer’ van winkels door het dorp heen zoals nu het geval is, zien de meeste partijen niet zitten. In die optie zou Albert Heijn verhuizen naar de locatie gemeentewerf aan de Runstraat. “Progressief Landerd heeft zich in de vergadering van 24 juni al uitgesproken tegen een verplaatsing van Albert Heijn naar de rand van het dorp, omdat het winkelend publiek daardoor buiten het centrum wordt gehouden. Je moet de bezoekers juist naar het centrum toehalen, daar is het immers te doen”, zegt fractieleider Roel van Schaijk.

Ook de VVD staat achter het plan van MRE. Fractievoorzitter Manita van Gerwen: “Dat plan levert een belangrijke bijdrage aan een succesvol en duurzaam goed bruikbaar centrum van Schaijk. Het voldoet bovendien aan de visie en voorwaarden van de gemeente ten aanzien van de parkeerdruk, ouderenhuisvesting en kinderopvang in het centrum. De discussie die nu wordt gevoerd over de voors en tegens van het zogenoemde kralensnoer verwijzen wij dan ook resoluut naar de papierbak.”

DS’97 kan zich eveneens helemaal vinden in het MRE-plan. Raadslid Marc Jeurissen: “Dit is een eenmalige kans voor Schaijk die we moeten pakken.”

Ouderen
In de MRE-plannen is ook de bouw van zorgappartementen met een openbaar parkje opgenomen. Roel van Schaijk: “Een ideale plek voor ouderen om in Schaijk te kunnen blijven wonen. Bovendien komt er meer groen in het centrum. Dat is perfect.”

Ook de fracties van RPP, Zeelands Welzijn, DrieKern en CDA staan niet afwijzend tegenover de plannen van MRE, zo bleek tijdens de voorbereidende vergadering. De partijen zien mogelijkheden, maar willen bepaalde zaken nog wat beter in beeld krijgen. Het gaat dan onder meer om financiële risico’s en parkeerproblematiek.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant